Waarom dit Initiatief

Mondkapjes, simpel te produceren producten, die in deze tijd plotseling met belachelijk hoge prijzen op de markt gebracht worden. Niet OK vinden wij, juist in deze tijd dat we elkaar moeten helpen. Wij ergeren ons enorm aan de bedrijven die proberen hoge winsten te behalen aan een middel dat veel mensen zo hard nodig hebben.

 

Gratismondkapje.nl
Wij zijn daarom een initiatief opgestart: gratismondkapje.nl. Hiermee willen wij zo veel mogelijk mensen voorzien van gratis mondkapjes.  Wij laten de mondkapjes zelf naar Nederland komen. Niet-medische, kwalitatief goede, wasbare mondkapjes. De mondkapjes zijn van 3-laags materiaal met een katoenlaag aan de binnenzijde en polyester aan de buitenkant. Ze zijn wasbaar, comfortabeler en beter voor het milieu dan de wegwerpvarianten. En ze zijn niet-medisch, zo blijven de medische beschermingsmiddelen beschikbaar voor de helden uit de zorg.

 

Zo werkt het:
Met de leveranciers uit de textielbranche waar wij mee samenwerken, hebben wij goede afspraken. Onze leveranciers maken normaal gesproken andere producten, maar door de coronacrisis hebben zij nu capaciteit vrij om mondkapjes te produceren. Door onze goede contacten vanuit onze ondernemingen weten we wat we aan elkaar hebben en is er een groot vertrouwen. Ze zijn bereid om de leveringen tegen kostprijs te doen, waardoor de prijzen laag blijven. Samen investeren wij en onze leveranciers een startbedrag, om het initiatief te lanceren. De eerste lading mondkapjes komt deze week binnen. Wij staan te trappelen om ze te kunnen verspreiden.

 

Vrijwillige donatie om te kunnen blijven uitdelen
Mensen die de mondkapjes gratis ontvangen, worden via een flyer gevraagd een vrijwillige donatie te doen als ze iets kunnen missen. Wij hopen dat de mensen die de mondkapjes ontvangen het initiatief waarderen en er een donatie voor over hebben. Met de donaties kunnen wij de volgende levering mondkapjes bestellen. “Grotere donaties van particulieren of ondernemers die het initiatief steunen zijn natuurlijk ook heel welkom, hoe meer donaties, hoe meer mensen wij vrijblijvend kunnen voorzien van een goed mondkapje.”

 

Klein beginnen
Het initiatief staat in de startblokken. Wij willen rustig aan starten, zodat we de verspreiding en de nieuwe leveringen goed op elkaar kunnen afstemmen. Wij beginnen met een levering van 10.000 stuks. Als het idee aanslaat en mensen daadwerkelijk gaan doneren, kunnen wij de volgende levering wellicht grotere aantallen laten komen. Komende week starten wij met het uitdelen van de mondkapjes bij twee Tilburgse studentenverenigingen en zijn er al 5 bedrijven die de mondkapjes aan hun eigen personeel zullen uitdelen. Deze bedrijven hebben de mondkapjes bij ons tegen kostprijs ingekocht.

 

Verspreiding met zo min mogelijk kosten

De mondkapjes kunnen per post toegestuurd worden aan mensen die ze via de site aanvragen. Ze betalen dan alleen de verzendkosten, hierin zit de volledig kostprijs van het proces plus twee mondkapjes verwerkt. Maar eigenlijk willen wij ze liever anders verspreiden dit omdat mensen er met verzenden toch nog extra kosten voor moeten maken. Wij zijn nu nog op zoek naar manieren om de mondkapjes bij de mensen te krijgen zonder dat daar verzendkosten bij komen kijken. Bijvoorbeeld door ze uit te delen op stations, of te leveren aan stichtingen, verenigingen, kerken of andere organisaties die ze nodig hebben of een rol willen spelen in de verspreiding.”

Meer weten over onze initiatieven?